BYGG EN BASTU SJÄLV

Bastun kommer ursprungligen från Finland. Där är traditionen och sederna för värmebadet särskilt uttalade. Bastun är djupt rotad i finsk kultur och integrerad i de flesta hem där. Konstgjord svettning har visat sig ha en helande och gynnsam effekt på kropp och själ. Immunsystemet stärks, stress lindras, kroppen är avslappnad.

Speciellt under de mörkare månaderna på året är de offentliga baden trånga. Dessutom är det inte precis billigt att besöka en offentlig bastu. Om du tar en bastu varje vecka kommer du snabbt upp till 500 till 1000 kronor per månad. Så det är knappast förvånande att fler och fler väljer bastu i sitt eget hem. För var är det bättre att koppla av och regenerera energin än i ditt eget hem? Föreställ dig att njuta av fler bastubad i fred på en grå, regnig novemberkväll och kunna koppla av i den välbekanta atmosfären däremellan.

Förfabricerade kit möjliggör enkel och billig installation av bastu i hemmet. Oroa dig inte, utrymmeskravet är också begränsat. Den som har beslutat att montera en bastu på egen hand kommer oundvikligen att ha många frågor. Vad måste du tänka på? Hur är det inställt? Och vad kostar det?

VAR VILL MAN HA EN BASTU!

I grund och botten kan du installera en bastu var som helst i ditt hus, trädgården är också tänkbar. Men när du ställer in din privata wellness-oas, se till att omgivningen tilltalar. När allt kommer omkring, vem gillar att gå till bastun längst bort i källaren? Å andra sidan skapar utsikten från relaxavdelningen eller bastun genom ett stort fönster mot trädgården de perfekta förutsättningarna för välbefinnande. Intensiteten i din bastu kommer att bli många gånger högre. Många tillverkare har modeller med en glasfront i sitt sortiment.

HÄR ÄR DE DETALJERADE KRAVEN FÖR PLATSEN:

Ett rum som ligger nära kallt vatten är perfekt, eftersom bastubadet innebär upprepade förändringar mellan uppvärmning (i ett mycket torrt klimat) och nedkylning med kallt vatten. Det är perfekt om det också finns en möjlighet att gå ut. Dessutom ökar en attraktiv viloplats avslappningsfaktorn.
Tillräcklig ventilation är viktigt. Ett rum med ett fönster är bäst. Du behöver också en fyrahundra volt strömanslutning med en ledning på ungefär 6 x 3 kvm.
Golvet måste vara utformat så att det är enkelt att rengöra. Plast, keramik eller sten är förutbestämda för detta. Dessutom måste tillräcklig ljud- och värmeisolering säkerställas. En liten lutning med avlopp säkerställer att jorden dräneras.
Den klassiska familjebastun erbjuder plats för två sittande och två liggande personer samtidigt. En basdimension på tre kvadratmeter plus fem cm avstånd till varje vägg ska antas. Du borde beräkna 65 cm för bänkarnas bredd. Det finns naturligtvis otaliga varianter, beroende på individuella behov. Med den lägsta bastudimensionen 190 cm bör det noteras att värmeskydd krävs över värmaren. Din egen bastu bör inte vara högre än 240 cm för att inte släppa för mycket värme uppåt. I allmänhet måste rummet vara minst 230 cm högt. Det finns ett minimumavstånd på tio cm mellan bastukroppen och taket.

AV STOR BETYDELSE: VALET AV TRÄ

Om du inte ska snåla någonstans i din bastu, är det på kvaliteten på träet av stor betydelse. Det mest lämpliga är nordiskt gran. Nordisk gran är ett mycket hårt, hartsfattigt trä. Förutom träslag spelar behandlingen en viktig roll. Träet torkas till en återstående fuktighet på tio procent. På grund av de stora temperaturskillnaderna mellan bastukabinen och den omgivande luften är ett isoleringsskikt nödvändigt. Du bör se till att isoleringsmaterialen är impregnerade, icke brandfarliga, luktfria och inte hälsofarliga. Trä med låg värmeledningsförmåga måste användas inuti bastun. Vårt tips är trä tillverkat av poppel. Asp, lind eller obeche trä är också lämpliga.

TVÅ TYPER AV BASTU ATT BYGGA SJÄLV

Elementkonstruktion

Detta förfabricerade konstruktionssystem består av tunga och spårskivor som redan är anslutna för att bilda en ramkonstruktion. Tunna träplattor spikas sedan på denna konstruktion. Elementen är vanligtvis isolerade med mineralull eller kork. Aluminiumfolie fungerar som en ångspärr. En modulbastu kan ställas in relativt snabbt och är oftast billigare än en massiv träbastu. Dessutom är uppvärmningstiden kortare, vilket förkortar väntetiden och sänker dina energikostnader.

Massiv träbastu

Väggarna på en massiv träbastun består av en stativkonstruktion med massiva träplankor på cirka 50 mm. Det gör bastun mycket robust och hållbar. För takkonstruktionen används ca 15 mm tjocka skivor i massivt trä. Isolationen består i sin tur av mineralull och en ångspärr. Bastufantaster älskar bastun i massivt trä, eftersom den avger den absorberade värmen jämnt och därmed säkerställer ett trevligare inomhusklimat.

Behöver du hjälp att bygga din bastu eller något annat projekt så hjälper vi som byggfirma gärna till. Vi utför byggarbeten runt om i hela Stockholm. Kontakta oss för en kostnadsfri offert.