Ska du bygga huset själv?

Att bygga drömhuset med dina egna händer – det känns inte bara bra, utan kan också spara kostnader. Men var försiktig: att vara din egen byggare är inte något för alla.

Bygg ett hus helt själv

Det är något romantiskt med idén: du bygger ditt hus med dina egna händer, lägger sten på sten själv och upplever första hand hur det växer upp, hur skalet i en byggnad blir ett hem. Men verkligheten är något mer komplex. Att bygga ett hus helt på egen hand kräver mycket kunskap. Du måste kunna lära dig eller lära dig allt från källaren till taket. Det tar mycket tid – och på vissa områden räcker det inte bara att läsa kunskapen.

Det är svårt att få erfarenheter från en hantverkare med att lägga rör. Även om du försöker: vissa jobb, till exempel elektrisk installation, kan vara farliga. Om du gör ett misstag riskerar du dig själv och andra. Ett sådant misstag märks inte omedelbart. Ett läckande värmerör kan bli upptäckt under en tid, men reparationen blir desto dyrare. I det här fallet, till skillnad från en hantverkares tjänst, bär du reparationskostnaderna – du har inget garantikrav när du bygger din egen. Du har i allmänhet lägre kostnader om du bygger ett hus själv, men problem som detta kan snabbt höja priset.

Förresten, du kan inte bygga ett hus i Stockholm själv. Åtminstone när man planerar och ansöker om en byggnad är det nödvändigt att involvera en arkitekt eller civilingenjör. Endast dessa specialister har bygglov, utan vilka du inte kan skicka in en byggnadsansökan. En konstruktionsingenjör krävs också ofta.

Bidra med eget arbete

På frågan om du kan bygga ditt eget hus finns det inget tydligt ja eller nej. Om du är skicklig på området är det inget som hindrar dig att utföra vissa tjänster själv, istället för att anställa en expert. Dessa egna bidrag kan beaktas vid byggfinansieringen och göra dem billigare. I detta sammanhang talar man också om ” muskellån ”.

Byggare överskattar emellertid ofta sitt eget arbete. Ofta saknas inte bara grundläggande färdigheter, utan de ger ofta inte tillräckligt med tid för arbetet. De glömmer att de kan ta längre tid än en skicklig hantverkare. Kom ihåg att du måste göra arbetet utöver dina andra vardagliga uppgifter. Klarar du att vara på plats regelbundet utöver arbete, familjeliv och fritid? Om du har en stressande fas på jobbet eller är sjuk under lång tid är byggprojektets framsteg i fara. Problem kan uppstå när ditt eget arbete är kopplat till professionella hantverkares aktiviteter. Om du inte kan följa dina uppgifter, kan inte specialisterna uppfylla sina tidsfrister, byggandet av huset är försenat.

Så om du vill göra ditt eget arbete, tänk noga över vilka du tar över och hur mycket tid du planerar för dem. Du bör i allmänhet lämna lite arbete till proffsen. Detta inkluderar till exempel elektriska installationer, läggning av rör och tak. Beroende på dina personliga färdigheter är det mer troligt att andra uppgifter tar dig själv. Vi som byggfirma gör gärna upp en plan för vad som vi gör åt dig och vad som du själv planerar att göra. Denna plan kan självklart ändras under tiden som arbetet håller på, om det till exempel visar sig att du tagit dig vatten över huvudet med ditt stora projekt.

Eget arbete för mindre erfarna hantverkare

  • Målare och tapetsering
  • Lägg golv, t.ex. B. laminat, parkett, matta eller PVC och plattor
  • Gipsvägg
  • Bygga en trädgård
  • Ta bort taket

Eget arbete för erfarna hantverkare

  • Arbeta på skalet
  • Installera fönster och dörrar
  • Bygg trappor
  • Putsning
  • Installera sanitära anläggningar